3 teesiä menestyksestä – opit urheilusta sijoittamiseen

24.05.2023

Samla Capitalin toukokuisessa webinaarissa keskusteltiin urheilusta ja sijoittamisesta. Mutta mitä yhteistä näillä on? Webinaarissa yhdistetyn kolminkertainen olympiavoittaja Samppa Lajunen ja suunnistuksen maailmanmestari Juha Peltola jakoivat kolme teesiä menestyksestä ja huipulle pääsemisestä – oli kyse sitten urheilusta, sijoittamisesta tai työelämästä. 

1. Valitse taistelusi, eli opi tekemään valintoja

Huipulle kipuaminen, oli se sitten urheilu-uralla tai työelämässä, vaatii aina valintojen tekemistä. Jos yrittää saavuttaa kaiken ja tehdä kaikkea, todennäköisesti mitään ei pysty tekemään kunnolla. Siksi täytyy tehdä valintoja – paitsi omien tavoitteiden suhteen, myös sen suhteen, mitä ei tavoittele.

Myös yritysmaailmassa hyvän strategian ydin on uskallus tehdä valintoja. Samalla vaaditaan rohkeutta sitoutua tehtyihin valintoihin. Valitse siis taistelusi, koska et voi olla paras kaikessa.

2. Tunne itsesi ja tavoitteesi

Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa valmentautua tai päästä huipulle. Sen sijaan on olemassa erilaisia urheilijoita, erilaisia organisaatioita ja erilaisia yksilöitä – ja yhtä monta tapaa menestyä. Jos tavoitteena on voittaa olympialaiset, on selvää, että töitä on tehtävä paljon. Tärkeää ei ole kuitenkaan pelkästään työn tai harjoittelun määrä, vaan se, miten työtä tehdään. Tulee löytää viisaat keinot päästä maaliin.

Myös työelämässä on tärkeää tuntea paitsi organisaation kyvykkyys, myös yksilöt ja heidän vahvuutensa, heikkoutensa ja motivaationsa. Miten juuri tällä tiimillä saavutetaan menestystä? Miten yksilöt ja koko organisaatio saadaan sitoutettua yhteisiin tavoitteisiin? Hyvällä johtamisella voidaan vaikuttaa siihen, miten joukkue toimii.

3. Luota itseesi, osaamiseesi ja valintoihisi

Sekä urheilussa että työelämässä tulee vastaan haastavia tilanteita, joissa tulee toimia kovankin paineen alla. Urheilussa kultamitalia ei aina saavuta välttämättä fyysisesti lahjakkain urheilija, vaan urheilija, jolla on kykyä onnistua paineistetussa tilanteessa.

Paineensietokyky perustuu pohjimmiltaan kahteen asiaan: itseluottamukseen ja armollisuuteen. Itseluottamus rakentuu paitsi rehellisesti harjoittelemalla, myös tunnistamalla omat vahvuudet ja heikkoudet, ja rakentamalla niiden varaan. Kun pohjatyöt on tehty huolellisesti, stressi varsinaisen suorituksen aikana vähenee.

Armollisuus sen sijaan perustuu rohkeuteen mokata. Epäonnistumisen pelko on halvaannuttava voima, joka poistaa yksilöiden ja organisaatioiden kykyä uudistua. Kun organisaatiossa vallitsee psykologinen turvallisuus, yksilöt ja tiimit uskaltavat kurkottaa korkeammalle ja ylittää itsensä.

Kiinnostuitko? Katso koko webinaari

Menestykseen ei ole oikotietä. Ei ole olemassa yhtä yksittäistä vinkkiä, ominaisuutta tai keinoa, joka vie yksilöt tai organisaatiot huipulle. Menestys ei myöskään tee autuaaksi, vaan hyvinvointi ja onnellisuus rakentuvat isommasta kokonaisuudesta.

Huippu-urheilusta ja työelämästä löytyy paljon yhtäläisyyksiä, mutta myös paljon eroja. Jos haluat kuulla Sampan ja Juhan neljännen teesin, joka on tuotavissa urheilusta työelämään, katso Samla Capitalin tuorein webinaari täällä: https://www.youtube.com/watch?v=jKnN7CMjJSs

Jos olet kiinnostunut kiinteistösijoittamisesta, ota yhteyttä Samla Capitaliin täällä: https://samlacapital.fi/rahasto/asuntorahasto/#form