Pohjoismainen matkailumarkkina tänään ja huomenna – sijoittaminen pohjoismaisiin luksuskiinteistöihin

25.10.2023

Hotelleihin sijoittaminen on edelleen monille uusi kiinteistösijoittamisen laji, jossa on kuitenkin valtavasti potentiaalia kansainvälisesti. Luksusmatkailun suosio on kasvussa ja Pohjoismaat matkailukohteena kiinnostavat yhä enemmän.

Järjestimme tiistaina 10.10.2023 maksuttoman webinaarin ”The Nordic Travel Market Today and Tomorrow – Investing in Nordic Luxury Properties” osana Samla Capitalin “Kiinteistösijoittaja”- webinaarisarjaa, jossa pohjoismaisesta luksushotellimarkkinasta olivat keskustelemassa Nordic Hotel Consultingsin osakas Christian Kielgast ja The Hotel Marian kaupallinen johtaja Heli Mende yhdessä Samla Capitalin perustajan ja toimitusjohtajan Samppa Lajusen kanssa.

Tunnin aikana käsittelyssä olivat erityisesti seuraavat aiheet:

– Onko Pohjoismaissa luksusmatkailumarkkinaa?
– Millainen kohde Helsinki ja Suomi ovat tästä näkökulmasta?
– Minkälaisia mahdollisuuksia The Hotel Maria tarjoaa ammattisijoittajalle?

Kokosimme tähän artikkeliin tärkeimmät nostot mielenkiintoisesta keskustelusta. Webinaaritallenteen (englanniksi) löydät kokonaisuudessaan tästä!

the hotel maria

Miten luksushotellimarkkinat kehittyvät ja mikä on tulevaisuuden näkymä Pohjoismaissa?

Koronaepidemia hiljensi matkailualan joksikin aikaa, mutta Christian Kielgast Nordic Hotel Consultingsista näkee, että pohjoismainen hotellimarkkina on jo toipunut koronasta.

“On syytä luopua parista myytistä, joihin iso osa maailmaa yhä uskoo – kuten että matkailuala ei enää ole entisellään tai että liikematkustaminen kuoli koronan seurauksena. Näin asia ei ole. Päinvastoin, on ollut yllättävää, miten nopeasti markkina palautui”, hän toteaa.

Luksusmarkkinassa kysyntä on palannut tasolle, jolla se oli juuri ennen koronaa ja jatkaa kasvuaan. Trendikehitys tukee luksusmatkailun kysyntää myös Pohjoismaissa.

“Luksusmatkailu on Pohjoismaissa vielä trendinä uusi; sitä on ollut vasta noin 10–15 vuotta. Nousuun on vaikuttanut useampi asia: Pohjoismaihin on saatu enemmän muualta maailmasta tulevia matkailijoita, ja Pohjoismaiden maine turvallisena, siistinä ja luonnonläheisenä kohteena on kasvanut. Toisaalta matkailijat kaipaavat uutta nähtävää Pariisin ja Lontoon kaltaisten kohteiden jälkeen, ja Pohjoismaat ovat osa tätä uutta aaltoa”, Kielgast sanoo.

the hotel maria

“Pohjoismaisissa pääkaupungeissa on tyypillisesti ollut se yksi perinteinen 5 tähden hotelli, jota on uudistettu nykypäivän luksusmatkailun vaatimuksiin. Niiden rinnalle on noussut joitakin boutique-tyyppisiä hotelleja ja resort-hotelleja”, Kielgast jatkaa.

Kielgast sanoo suoraan, ettei Suomessa ja Helsingissä vielä ole luksushotellimarkkinaa, vaikka laadukkaita hotelleja onkin tarjolla.

“Luksus kansainvälisellä tasolla tarkoittaa esimerkiksi laadukasta viimeistelyä ja suurempia huonekokoja myös kylpyhuoneiden osalta. Tämän tason hotelleja Suomessa ei ole, ja toisaalta myös kohderyhmää tällaiselle on perinteisesti ollut vähänlaisesti.”

Nyt suunta on kuitenkin muuttumassa. Kielgast nostaa esille muun muassa seuraavat näkökulmat:

“Ihmiset ovat nykyään ennemmin halukkaita maksamaan elämyksellisistä kokemuksista kuin vaikkapa uuden keittiön hankkimisesta. Lomaan ja ravintolaelämyksiin panostetaan enemmän. On myös puhuttu siitä, että ilmastovaikutusten seurauksena matkailun painopiste siirtyy enemmän Pohjoismaiden suuntaan.”

Mitä on luksusmatkailu Helsingissä ja Suomessa?

The Hotel Marian kaupallinen johtaja Heli Mende pitää Suomen vahvuuksina matkailukohteena erityisesti luontoa ja sen parissa koettavia elämyksiä. Useana vuonna maailman onnellisimmaksi kansaksi valitun maan kokeminen kiehtoo.

“Suomi ei ole matkailumaana vielä kovin tunnettu, vaan enemmän sellainen piilotettu jalokivi. Nyt esimerkiksi NATO-jäsenyys on tuonut meille näkyvyyttä. Moni on ehkä vieraillut jo muissa pohjoismaisissa pääkaupungeissa, mutta Helsinki on vielä kokematta. Suomi on täydellinen kohde luontokokemusten hankkimiseen, ja matkailija voi yhdistää Helsingissä ja Lapissa vierailun. Tuhannet järvet ja saaret, valoisat yöt ja revontulet ovat ainutlaatuista tarjottavaa matkailijoille”, Mende sanoo.

the hotel maria

“Helsinki on matkakohteena luonnonläheinen, kaunis merenrantakaupunki. Arkkitehtuuri ja design ovat myös hyvin edustettuina ja kaupungissa on loistava ravintolatarjonta, useita Michelin-ravintoloitakin”, Mende lisää. The Hotel Mariaan avattavat ravintolat tavoittelevat tätä samaa ravintoloiden luksustasoa.

Suuri osa matkailijoista tuli Suomeen ennen koronaepidemiaa Venäjältä ja Kiinasta, mutta muuttuneen maailmantilanteen myötä nykyään tänne suunnataan useimmin Saksasta, Ruotsista, Virosta, Ranskasta, Alankomaista ja Yhdysvalloista. Mende uskoo, että sekä Euroopan että Yhdysvaltojen markkinoilla on nyt enemmän potentiaalia, ja pitää esimerkiksi Australiaa mielenkiintoisena kohdemarkkinana.

Luksusmarkkinassa on kuitenkin muistettava asiakkaiden korkea vaatimustaso, johon hotellien on pystyttävä vastaamaan.

“Asiakkaat ovat tottuneet hyvään palveluun ja odottavat vielä aiempaa parempaa palvelutasoa. Perinteisen luksushotellien palveluvalikoiman lisäksi on pystyttävä ottamaan käyttöön digitalisaation tuomat teknologiset mahdollisuudet. Esimerkiksi varauksen pitää onnistua helposti”, Mende tunnistaa.

the hotel maria

The Hotel Marian tavoitteena onkin vastata asiakkaiden tarpeisiin kokonaisvaltaisesti. Hotelli on niin sanotusti “destination in the destination”, josta löytyy kaikki, mitä asiakas tarvitsee: muun muassa ruokaelämyksiä, spa-osasto ja sviittien yhteydessä jopa omat saunat, joissa voi nauttia kylpylämäisestä elämyksestä.

“Voimme myös räätälöidä asiakkaalle oman wellness program -ohjelman jo ennen hotelliin tuloa”, havainnollistaa Mende asiakkaan yksilöllisiin toiveisiin reagointia.

The Hotel Maria avaa luksusmatkailun uuden aikakauden Helsingissä

Samla Capitalin perustaja ja toimitusjohtaja Samppa Lajunen kertoo, että The Hotel Marian eteen on tehty töitä jo neljän vuoden ajan, ja hotelli avataan vihdoin 15.12.2023.

“Haimme vaikutteita The Hotel Mariaan Pariisin ja Lontoon luksushotelleista. The Hotel Mariassa yhdistämme suuret huonekoot, erinomaisen palvelutason ja tärkeät yksityiskohdat. Visiomme on Pohjoismaiden paras hotellikokemus.”

the hotel maria

The Hotel Maria sijaitsee erinomaiselle paikalla Helsingin keskustassa, Kruunuhaassa täysin saneeratussa arvokiinteistössä. Hotelli erottuu monipuolisella sviittitarjonnallaan, ylellisillä kylpyhuoneillaan, tinkimättömällä sisustuksellaan ja palvelukonseptillaan.

Haluatko tietää lisää The Hotel Mariasta ammattimaisen sijoittajan näkökulmasta?

Lue lisää täältä: 3 asiaa, mitä sijoittajan tulee tietää The Hotel Mariasta.

Jos olet kiinnostunut sijoittamaan The Hotel Mariaan tai kuulemaan lisää, ota rohkeasti yhteyttä.

Valokuvat The Hotel Mariasta: Aleksi Kylmälahti