Samla Capitalin rahastojen kasvu jatkuu – lue asiantuntijoidemme kuulumiset

25.06.2021

Vuosi 2021 on saavuttamassa puoliväliään ja Samla Capitalissa alkuvuosi on ollut odotetun vauhdikas. Viime vuonna koronapandemia tarjosi paikkoja tehdä ostoja hyvään hintaan, ja tänä vuonna fokus on ollut kohteiden ja kiinteistöjen kehittämisessä. Kiinteistöjen kehitys ja laadukas vuokraustoiminta ovat avainasemassa rahastojen menestyksessä.

Samlassa on viimeisen vuoden aikana panostettu myös operatiivisen toiminnan prosessien kehittämiseen ja parempaan palveluun tekemällä lukuisia rekrytointeja eri osa-alueille. Tätä artikkelia varten haastattelimme asiakkuuspäällikkö Matti Heikkistä ja sijoitusjohtaja Jyri Koskivaaraa. Molemmat herrat istuvat Samlan arvomaailmaan ja toimintafilosofiaan, jossa yhdessä tekemällä ja kovalla työllä päästään parhaisiin tuloksiin.

Matti Heikkinen tunnetaan entisenä huippuhiihtäjänä ja maailmanmestarina. Jo urheilu-urallaan sijoitusmaailmaan tutustunut Heikkinen aloitti tehtävissään syyskuussa 2020. Samlan tarinaa hän on seurannut yrityksen perustamisesta alkaen.

– Samlan tarina on tuttu myös urheilun kautta. Sampan uran jälkeistä elämää on tullut seurattua ja Samla Capital on ollut luonnollisesti keskeinen osa sitä, Heikkinen viittaa Samlan perustajan ja salkunhoitaja Samppa Lajusen taustaan huippu-urheilun parissa.

Heikkinen kuuluu Samlan sijoittajahankinnan tiimiin, jossa hänen tehtävä on hoitaa sijoittajasuhteita.

– Työnkuvaani kuuluu ymmärtää vähän kaikesta kaikkea, kun teen sijoittajien kanssa yhteistyötä. Se on hyvin keskeinen juttu, että tiedän mitä Samlassa, sidosryhmissä ja muissa asioissa tapahtuu. Hyvin kokonaisvaltainen ja palkitseva työ sinänsä, Heikkinen painottaa.

Jyri Koskivaara on tuore kasvo Samlan riveissä. Pitkän uran sijoittamisen parissa tehnyt Koskivaara aloitti työnsä sijoitusjohtajana maaliskuussa 2021. Samla Capital ja Lajusen tausta sijoittajana oli hänelle tuttu.

– Hetken Samlan toimintaa silmäiltyäni totesin, että tämä näyttää oikein hyvältä. Semmoiselta tiukan yrittäjävetoiselta toiminnalta, joka on aina kiinnostanut ja johon samaistuin, koska olin itsekin toiminut rahastoalan yrittäjänä, Koskivaara summaa.

Samlan kärkihankkeet edistyvät hyvää vauhtia

Samla Capitalilla on tällä hetkellä avoinna kolme rahastoa. Uusille sijoituksille avoimia kiinteistöstrategialla toimivia vaihtoehtorahastoja ovat Samla Toimitilat ll Ky, Samla Asunnot Ky sekä uusimpana SC Hotels l Ky. Samlan tämän hetken kärkihanke on Helsingin Kruununhakaan saneerattava hotellikehityshanke sekä Helsingin Lehtisaareen rakentuva viisi kerrostaloa sisältävä asuntokokonaisuus.

– Helsingin Kruununhaan hotellihanke on ainutlaatuinen hanke, josta ollaan tekemässä pohjoismaiden parhaan asiakaskokemuksen omaavaa hotellia. Se tulee olemaan kaikkinensa uniikki ja hieno hanke, Heikkinen toteaa.

– Samla Toimitila ll:n puolella meillä on salkun rakennusvaihe menossa koronankin mahdollistamana. Niinkun Samppa sanoi aiemmin, että kun muut painoivat jarrua niin me painoimme kaasua ja hankittiin hyviä kohteita järkevään hintaan sinne salkkuun. Siinä mielessä rahastossa on positiivinen kehitysvaihe menossa, hän avaa rahaston tämän hetken tilannetta.

Katso salkunhoitaja Samppa Lajusen Q1 kvartaaliraportti Samla Toimitilat ll:sta tästä

Samla Asunnot Ky on vaihtoehtorahasto, joka pyrkii hajauttamaan riskiä sijoittamalla osan varoistaan niin sanottuihin kassavirtakohteisiin, joissa on valmiiksi vuokrattuja ja kassavirtaa tuovia vuokra‐asuntoja sekä osan niin sanottuihin kehityskohteisiin, joissa pääosa tuotosta muodostuu kohteen kehittämisen ja asuntojen myynnin seurauksena tapahtuvasta arvonnoususta. Rahaston ehdoton kärkihanke on Helsingin Lehtisaareen rakentuva 37 miljoonan euron kerrostalohanke.

– Lehtisaaren projektiin sisältyy 114 asuntoa, joista on jo kaksi kerrostaloa myyty ja kolme on moninkertaisesti täyteen varattu. Nyt projektissa on se tilanne, että siitä rupeaa tulemaan pääomaa sisään ja sitä ruvetaan rakentamaan nyt kesällä, Koskivaara kertoo

– Asuntopuolella on Lehtisaaren lisäksi myös muita erittäin hyviä hankkeita, kuten 37 asuntoa Puijonkadulla Kuopiossa ja Tallinnasta tuli 43 asuntoa salkkuun. Määrätietoisesti ja suhteellisen ripeästi ollaan kuitenkin asuntopuolella pystytty kasvamaan, Heikkinen lisää.

Katso Samla Asunnot Q1 kvartaaliraportti tästä

Samlan toimintafilosofia on sijoitustoiminnan kivijalka

Samlan toimintafilosofia on perustunut aina kovaan työntekoon, jossa tiimityön merkitys on keskeisessä asemassa. Kokonaisuus ratkaisee, jossa kohteita kehitetään ja kaikista sidosryhmistä pidetään mahdollisimman hyvää huolta. Sen seurauksena tuotot syntyvät ja sijoittajat voittavat. Heikkinen kokee, että tämä on Samlalle ehdoton vahvuus.

– Inhimillinen ja ihmisläheinen tapa toimia on tärkeää, koska ihmisethän tätäkin työtä tekevät. Vaikka kyse on sijoittamisesta, niin sitä ei koskaan kannata unohtaa. Se kertoo hyvin siitä meidän toimintatavastamme ja siitä, millä tavalla me tehdään yhteistyötä myös sijoittajien kanssa. Meillä voi tulla aina käymään, meille voi aina soittaa ja voidaan mennä yhdessä kohteille. Lopulta meidänkin työmme perustuu luottamukseen, joten haluamme viestiä sijoittajien suuntaan mahdollisimman läpinäkyvästi.

Koskivaara allekirjoittaa saman ja nostaa esiin myös Samlan tekemän vastuullisen työn.

– Varsinkin nykyään instituutiosijoittajien kesken katsotaan ESG eli vastuullisuusasioita hyvin tarkasti. Samlassa vastuullisuus on integroitu kaikkeen yhtiön toimintaan, jonka lisäksi kuulumme erilaisiin järjestöihin, kuten FINSIFiin ja RAKLIin.

– Pieneksi yhtiöksi Samlassa on muun muassa työntekijöiden perehdytys järjestetty erittäin hyvin ja omassa työtehtävässä tukea sekä kannustusta saa aina. Jokainen ihminen on ollut tarjoamassa apuaan sitä tarvittaessa, Koskivaara konkretisoi yhdessä tekemisen mallia, jonka seurauksena vuokralaiset ja sijoittajat saavat ensiluokkaista palvelua pienissäkin asioissa.

Samlalle sijoittajat ovat äärimmäisen tärkeä osa kokonaisuutta. Rahastoihin on saatu runsaasti uusia sijoittajia mukaan ja rahastojen varallisuus on kasvanut yli 126 miljoonaan euroon. Kaikkien rahastojen tuotot ovat olleet yli 10 prosenttia per vuosi ylittäen niihin asetetut tuottotavoitteet.

Yksi esimerkki instituutionaalisesta sijoittajasta on Hengityssairauksien tutkimussäätiö. Laadukas ja tuottava sijoitustoiminta on elinehto säätiölle, joka jakaa apurahoja ja tukee hengityssairauksiin liittyvää tieteellistä tutkimustyötä. Lue lisää yhteistyöstä tästä.

Muiden sijoittajien kommentteja voit lukea sijoittajat-välilehdeltä.

Heikkinen ja Koskivaara auttavat mielellään uusia sijoittajia. Vaikka koronasta on toivuttu nopeasti, on maailman taloustilanteessa epävarmuutta ja suuntaa on vaikea arvioida.

– Korona on myllertänyt markkinaa ja eletään hyvin vahvasti tämmöisessä mielikuvien maailmassa, johon liittyy korkeita arvostuksia, niin kiinteistösijoittaminen on vakaa ja hyvin konkreettisen sijoituskohteen omaava juttu, Heikkinen kertoo

Oli globaali taloustilanne mikä tahansa, Samlassa pyritään aina reagoimaan tilanteen vaatimalla tavalla. Myös kesällä sijoitus- ja vuokraustoiminta on aktiivista.

– Jos osakemarkkinoiden heilunta pelottaa kesällä tai on sitä mieltä, että osakkeiden hintataso on korkea ja markkinat volatiilit, niin kannattaa hajauttaa kiinteistösijoituksiin. Ne tekevät tasaisempaa tuottoa, Koskivaara päättää.

Lisätietoja Samlan sijoitusvaihtoehdoista

Matti Heikkinen
Asiakkuuspäällikkö
matti.heikkinen@samla.fi
+358 40 091 7703

Jyri Koskivaara
Sijoitusjohtaja
jyri.koskivaara@samla.fi
+358 50 443 5000

Oletko kiinnostunut sijoittamisesta?

Täytä alla oleva lomake