Samla Toimitilat II – Salkunhoitajan katsaus Q2/2019

12.09.2019

Samla Toimitilat II Ky:n tuotto oli Q2 aikana 4,2 %. Luvut olivat hyvin yksinkertaisia. Tuotto tuli puhtaasti Jyväskylän Yliopistonkatu 28 vuokrakassavirrasta. Tuottoa pienentävien tekijöiden osuus oli pieni, eikä esim. remontteja tehty. Siksi voi odottaa, että jatkossa tuotto on maltillisempi. Kassavirtaennusteemme antaa parhaan näkemyksen siitä, mikä pitkän aikavälin tuotto-odotus on. Sen mukaan oman pääoman tuottonäkymä on tällä hetkellä 11 % ja tuotonjakopotentiaali 5,8 %.

Kvartaalin päättymisen jälkeen olemme ostaneet kolme uutta sijoituskohdetta. Kaksi päiväkotia Kuopiosta ja yksi asuinkäyttöön kaavoitettava liikekiinteistö osoitteessa Rälssitie 7, Vantaa. Nyt käynnissä ovat neuvottelut Vantaan kohteen naapurikiinteistöjen ostamiseksi. Mikäli hintanäkemykset kohtaavat niin mahdollisuutena on saada kehitettäväksi kokonaisuus, jonka tavoiteltu asuinrakennusoikeus on Vantaan kaavaluonnoksen mukaan n. 23.000 kem2.

Vapaana olevia sijoitussitoumuksia on raportin kirjoitushetkellä n. neljä miljoonaa euroa. Niillä pystymme ostamaan n. 10 miljoonan euron arvoiset kohteet. Pipeline on kohtuullisen hyvä mutta sitä pitää pyrkiä myös kasvattamaan aktiivisesti. Haasteena on, että kilpailu hyvistä kohteista on kovaa ja siksi paljon työtä valuu myös hukkaan. Toisaalta jokainen läpi käyty hanke kasvattaa osaamista ja markkinatietoutta. Tällä hetkellä houkuttelevimmilta kohteilta tuntuvat sellaiset kiinteistöt, joissa on vuokralaskujen lähettämisen lisäksi myös muutakin työtä tehtävänä. Tämä voi liittyä esimerkiksi vuokraukseen, kaavoitukseen, lisärakentamiseen tai kohteen remontointiin. Tähän olemme kasvaneen tiimimme kanssa valmiita.

Samla Capitalin sloganina on ”Ammattimaista kiinteistösijoittamista”. Mitä ammattilaisuus tarkoittaa ja millainen on ammattimainen kiinteistösijoittaja? Löysimme Eduskunnan kirjastosta kirjan nimeltään Kiinteistösijoittaminen 1985, jossa sanotaan näin:

”Millainen on tämän päivän ja tulevaisuuden kiinteistö-busineksen ammattilainen? Hän on henkilö, joka tietää, että ammattilaiselle löytyy markkinarako siitä riippumatta, mikä on kilpailutilanne tai suhdanteet kaupassa tai teollisuudessa. Kiinteistöt vaihtavat omistajaa kaikissa suhdannevaiheissa. Hän on sitkeä ja pitkäjänteinen. Hän tietää, että vaikka 999 asiakasta on tehnyt kielteisen päätöksen, tuhannes sanoo kyllä. Hän tietää, että yleinen luulo siitä, että vain taiteilijat olisivat luovia henkilöitä, on väärä. Hän toteuttaa separaattoritehtaasta pääkonttorin, kaatopaikka-alueesta asuinalueen, viljasiilosta hotellin, proomusta uivan kahvilan, ja jos ei ole maata käytettävissä, rakentaa veteen. Hän jalostaa kiinteistön oston ja myynnin välillä, tekee siitä halutun. Hän yksinkertaisesti kulkee molemmat silmät auki ja aloittaa näkemänsä hyödyntämisen toisia aikaisemmin.”

Olkaamme siis ennakkoluulottomia, luovia, pitäkäämme silmämme auki, olkaamme sitkeitä ja pitkäjännitteisiä sekä ennen kaikkea ahkeria tekemään töitä. Näillä ajatuksilla kohti syksyä.

 

Jyväskylässä 9.9.2019

Samppa Lajunen
Salkunhoitaja


Voit myös katsoa videolta salkunhoitajan kommentit viimeisimmästä kvartaalista alta tai linkistä

 

Samla Toimitilat Ky Q2/2019 kvartaalikatsaus